Rezultate finale alegeri Israel, cum arată guvernul țării după numărarea voturilor. Benjamin Netanyahu devine premier pentru a treia oară

de: Cătălina Burghelea
03 11. 2022

Rezultatele finale ale Comisiei Electorale Centrale din Israel dau o majoritate absolută de 64 de mandate din cele 120 ale parlamentului unicameral Knesset, pentru coaliția partidelor de dreapta și religioase condusă de Benjamin Netanyahu, primul politician din istoria țării care devine premier pentru a treia oară.

Benjamin Netanyahu revine la putere în Israel

O altă premieră este că executivul nu va include niciun partid de centru sau de stânga. Likud (naționalist) al lui Benjamin Netanyahu, cu 32 de mandate, va avea ca parteneri Partidul Sionist Religios, condus de Bezelel Smotrich, care a candidat pe o listă comună cu Puterea Evreilor, în fruntea căruia se află Itamar Ben Gvir.

De asemenea, va guverna cu două formațiuni politice de extrema dreaptă, anti-arabe și anti-LGBT: SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental), condusă de Arie Deri, și Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz, alianța dintre Agudat Israel și Steagul Torei), a lui Ițhak Goldknopf.

Coaliția sa are cele mai multe mandate

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din Israel arată așa: Likud (32 de mandate), Yesh Atid (24), Partidul Sionist Religios/Puterea Evreilor (14), Uniunea Națională (12), SHAS (11), Unitatea Torei (7), Israel Beytenu (6), Ra’am (5), Hadash/Ta’al (5) și Partidul Muncii (4).

Majoritatea în parlamentul israelian (64 – 56) este una dintre cele mai confortabile din istoria de 74 de ani a statului modern și, având în vedere relativa omogenitate a coaliției, aceasta ar putea duce la capăt mandatul de patru ani, ceea ce nu s-a mai întâmplat din perioada 1977 – 1981, primul mandat în care Likud a preluat puterea.

Critici aduse guvernului format din partide de dreapta și religioase

Benjamin Netanyahu, care, pentru prima oară în peste două decenii, a devenit cel mai moderat lider al coaliției guvernamentale, a declarat că trebuie evitate „aventurile politice”, aluzie la radicalismul extremei drepte oferit de cuplul Smotrich – Ben Gvir. Acesta din urmă a susținut că nu are nimic cu arabii, ci cu teroriștii, iar în calitate de ministru al Securității interne (funcție la care pretinde) îl va expulza pe deputatul arab Ayman Odeh, lider al partidului Hadash (comunist), proaspăt reales în Knesset, absolvent al Facultății de Drept de la Craiova, pe care îl acuză că „acționează împotriva statului”.

Potrivit premierului Autorității Palestiniene, Mohammed Shtayyeh, rezultatele alegerilor din Israel arată o „creștere a extremismului și a rasismului” în societatea israeliană, reacționând după ce sondajele au raportat un salt al voturilor pentru partidele de extrema dreaptă.

Autoritatea Palestiniană (AP) consideră că proiecțiile care se desprind din alegerile generale anterioare ale regimului israelian promit doar o schimbare semnificativă spre dreapta, un lucru rău pentru cetățenii săi.